Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2022 12:39 - Къде е коренът на злото? Откъде идва гнусната БАН-ска некадърност в конкретната област, езикознанието?
Автор: kkabakciev Категория: Технологии   
Прочетен: 3709 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 08.11.2022 12:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Хахах, ами това нещо лично аз съм го обяснил мнооооооого отдавна, дори и тук, в блог.бг! Написал съм, публикувал съм (и тук, и другаде) много статии по въпроса! И много от тях са ъплоудвани тук, в профила ми.
Причината за гнусната БАН-ска некадърност в езикознанието може да се резюмира с израза "Сталинско езикознание" и частично да се обясни с него. Сталинското езикознание е световноизвестен факт, но в България поради едни или други причини много малко е писано за него. Мнозина знаят стихотворението (и песента на Висоцки) "Товарищ Сталин, вы большой учёный":
Товарищ Сталин, вы большой учёный
В языкознании познавший толк
А я простой совейский заключённый
И мой товарищ — серый брянский волк
След началото на 50-те г. на миналия век шайка български галфони, провъзгласени от БКП за професори по езикознание, започват да повтарят като папагали съветските малоумия за това, как Сталин бил "велик езиковед"! И нещо повече - умопомрачително - как Сталин, един-единствен индивид, видите ли, бил решил всичките проблеми на езикознанието!?! Да се смееш ли - или да паднеш и да умреш на място?
Съветските тъпаци, че са адски прости, адски прости са. Това е световноизвестен факт! Под "съветски тъпаци" имам предвид фалшивите учени. Има големи и дори велики руски учени, живели по неволя в комунизма. Само за пример ще дам Иван Петрович Павлов. Той е мразел до дъното на душата си комунизма и комунистите, и им го е показвал всеки ден и час. Но комунодиваците съветски са го търпели. Ясно защо - защото е велик учен, и те това поне са знаели и разбирали.
Проблемът в случая е, че през 1950-те г. една българска изключително некадърна пасмина решава да повтаря идиотизмите на съветските тъпаци - за да продължат членовете на пасмината да бъдат професори и прочие в България (сателит на варварската СССР). И тия тъпаци не спират да повтарят идиотизмите! Забележете, дори след смъртта на Сталин!
Съветвам всеки тук, който се интересува от тази част на историята на науката във варварските недодържави СССР и НРБ, да прочете статията ми (има я и тук, в блог.бг) "Такова беше, и е, времето: лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда". Линк: https://kkabakciev.blog.bg/?&page=11



Гласувай:
4



1. gardener - Здравейте,
08.11.2022 13:25
Радвам се, че не се отказвате да пишете истината от Ваша гледна точка. За съжаление, децата на тези бански учени от 50-те години, че и внуците им, днес са елита на РБ. Живеят в най-добрите квартали на столицата, някой и в национализирани жилища или построени върху национализирани имоти "кооперации". Това между другото. По причина "разтропания" им селяндурски мозък на откровени хитреци "помаци", Българската наука си стои в ... небитието. Не се уморих да пиша, че нямаме за 2022-2023 година нито един университет в топ 1000 и дори май и 2000 на Света, за разлика от Турция, Гърция и Сърбия, само Македония и Румъния? също нямат в нашия район такива. Не се уморих да пиша, че едно ... "ловно" като селяндура и последен секретар на ЦК на ДКМС, може да е доцент и от вчера надзорник в банката за развитие със заплата над 5-6 хиляди лева. Това ловно го познавам лично и е ловно - червено изМано в Ямбол. Та, Обявеният он Вас учен е нобелов "медалист", някъде бях писал, че 18 година едни матроси - пияни, комунистически боклуци му теглят два шамара и му ограбват дома в едно с ордените и медалите, както и с нобеловия медал от чисто злато, този господин, няма как да обича новата власт след това. Благодарение, че е вече доста стар не го троят, а му "пускат" млада жена, колегата му Бехтерев, който става академик по-рано от Павлов с 10 години и е по млад от Павлов с 10 години го тровят, чрез също младата му жена по заповед на ЧК, защото диагностицирал Ленин като сифилистик, информация нелицеприятна за червената хунта... Това е науката в СССР, а науката в България..., според мен, такава няма има група изроди, които се правят на учени и знаещи в рамките на плагиатството и кражбата на чужди трудове. та, внимавайте с вашите теории, комунягата ще ви открадне и ще ги пише за свои и може да ви изпревари като плагиат, това им е в гените помачорски.
цитирай
2. kkabakciev - Много благодаря на gardener за изказването му, в общи линии напълно съгласен - с някои съображения
08.11.2022 13:48
Вярно е, че мнозина мислят, че "децата на тези бански учени от 50-те години, че и внуците им, днес са елита на РБ". Ясно е какво казвате - и то по принцип е напълно вярно. Но всъщност може ли "елит на РБ" да бъде някой заради това, че живее "в най-добрите квартали на столицата"? В "най-добрите квартали на столицата" живеят всички мутри. Путлеристките олигарси, които са върховни крадци и престъпници, живеят в "най-добрите райони на Москва и Русия". Нещо повече, имат вили в най-прекрасните места в Западна Европа. Но това прави ли тия изроди, крадци, мошеници, престъпници "елит"? Не!
А що се отнася до т.н. столица на т.н. държава България, всъщност една посткомунистическа кочина, умирам от смях като чуя как, например, Драгалевци бил един от "най-добрите квартали на столицата". Хахахах! Хахахах! Хахахах! Този, който твърди такова нещо, никога не е виждал някой от, например, "най-добрите квартали на Мюнхен." Голям майтап! Ще пукна от смях как Драгалевци е "добър квартал"!
Благодаря за съвета да внимавам някой да не ми открадне някоя част от теорията! Но няма дори грам такава опасност! Защо? Защото, за да открадне нещо, крадецът трябва да има не просто базови, а сериозни познания по темата. А какви познания в една изключително сложна област може да има у един тъп комунист, решил да краде наука? Хахахах! Нали, за да открадне нещо, тоя първо трябва да докаже, че разбира цялата област - и да я опише правилно. Хахахах! Е, как ще стане тая работа? Аз областта я изучавам вече 44 години ..... и я поназнайвам ..... Хахахах!
Така или иначе, благодаря много за чудесното изказване - което ме изкефи много!
цитирай
3. gardener - писах за кооперацията на "езиковедите" от института за БЕ
08.11.2022 14:09
има и такава... построена е края на 50-те, там са събрани само големи учЕни по езика ни.
цитирай
4. orlinstefanov - Бъдете точни...
08.11.2022 14:19
... Езиково е вярно - сифилитик, без “С”. А автор на знаменитата песен за учения Сталин е Юз Алешковски!
цитирай
5. kkabakciev - За коя/каква кооперация става дума?
08.11.2022 14:40
gardener написа:
има и такава... построена е края на 50-те, там са събрани само големи учЕни по езика ни.

Аз работих в т.н. институт за български език (sic) при т.н. бан (sic) 17 (седемнадесет) години. Ако става дума за блока на "Шипчески проход", където и досега се помещава т.н. институт, ясно. Ако става дума за частна кооперация, признавам си - никога не съм чувал за такова нещо.
цитирай
6. kkabakciev - Точно така, автор на песента е Юз Алешковски
08.11.2022 14:53
orlinstefanov написа:
... Езиково е вярно - сифилитик, без “С”. А автор на знаменитата песен за учения Сталин е Юз Алешковски!

Частично неправилно съм се изразил. Имах предвид, че хората знаят стихотворението най-вече от песента на Висоцки. И Алешковски, разбира се, я изпълнява - и изпълненията му могат да се видят и чуят в YouTube.
Случват се такива работи. Вълшебната песен Temptation, известна от репертоара на Diana Krall, е на Tom Waits - нещо, което тя винаги отбелязва. Да не говорим за случая с друга вълшебна песен, последната (This is a film) в Arizona Dream, за която авторът на кавъра беше осъден - знаем как .... но кавърът си остава връх, за разлика от оригинала, посредствен.
цитирай
7. gardener - Да прав си, че е сифилитик, а не сифилистик, но втората
08.11.2022 15:47
orlinstefanov написа:
... Езиково е вярно - сифилитик, без “С”. А автор на знаменитата песен за учения Сталин е Юз Алешковски!

версия се превръща в дублетна форма и не е признак на незнание. В киргизкият медицински речник е сифилистик, примерно, а в руският е сифилитик, та от там от руският ни речник иде и сифилитик, но пък в него има и сифилитична гума, а в българският е вече сифилистична гума и сифилистична болест на сърцето.
цитирай
8. kkabakciev - Хохох, сифилитичен или сифилистичен? Хахах!
08.11.2022 16:28
Проверих, думата идва до наши дни по един доста нестандартен път, от новолатински, и по-точно от .... собствено име. Още по-точно, от заглавието на стихотворението "Syphilis, sive Morbus Gallicus", "Syphilis, или френската болест", публикувана през 1530 г. от Girolamo Fracastoro (1483-1553), лекар във Верона. В стихотворението се разказва за овчаря Syphilus, първият човек, страдал от тази болест. Така че, на базата на името на първия болен - но само на първо четене, ми се струва, че е правилно да бъде сифилиСтичен. Жена ми, кардиолог, казва, че при тях твърдо винаги се казва "сифилиСтична болест на сърцето".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kkabakciev
Категория: Технологии
Прочетен: 633154
Постинги: 262
Коментари: 428
Гласове: 503
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031