Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2010 19:41 - За лустрация и радикална промяна в БАН
Автор: kkabakciev Категория: Технологии   
Прочетен: 3415 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.03.2011 08:55


Статия във вестник "Про и анти", брой 50 (933) 18-23 декември 2009 г., стр. 8-9

Новият институт

За нуждата от лустрация и радикална промяна в БАН,

особено в т.н. хуманитарни институти

 

Красимир Кабакчиев, дфн

 

            Всеизвестен факт е, че БАН е последният бастион на комунистите в България! Едва ли трябва да се изброяват всички комунистически идеолози, които и досега работят в БАН, ето само няколко имена: Лилов, член на Политбюро, Михайлов – секретар на ЦК на БКП; Проданов, отричащ мащабите на зверствата на сталинизма (за аналогично деяние – отричане или поставяне под съмнение на Холокоста, в Западна Европа се отива в затвора), Мръчков, главен прокурор по времето на “възродителния процес”. През последните дни обект на специално внимание е проведеният международен одит на БАН. Прокламиран от управата на БАН като “външен” и “независим”, всъщност той е направен от една организация, наречена Европейска научна фондация, в която членува самата БАН! С други думи оценката е извършена в режим на драстичен конфликт на интереси – и по тази причина следва да се самосезират прокуратурата и съответна комисия за конфликт на интереси!

            Този одит на академията между другото целеше изцяло на заден план за пореден път да остане ОГРОМНИЯТ ПРОБЛЕМ С ПЕРСОНАЛНИТЕ АТЕСТАЦИИ! Както е широко известно, персоналните атестации в БАН – и не само в БАН, са напълно порочни. Причините са разнообразни, основните са нормативни. Липсват – тъй като умишлено изобщо не са издадени при флагрантно показване на закона, два фундаментални нормативни акта, на които следва да се основава атестирането на научноизследователската дейност на всеки учен. Единият е критерии и методика за оценка на научноизследователската дейност по чл. 58 от Устава на БАН. Другият е правилник за реда и начина на атестирането по чл. 42, ал. 2 от Закона за научните степени и научните звания.

            Във връзка с това положение – или по-скоро невероятно тотално беззаконие, нека да разгледаме положението в един конкретен институт в БАН. Безспорно “лице” на един научен институт следва да бъде неговият директор. Кой е директор днес на Института за български език при БАН! Това е лицето Райнов! Дълги години до 1989 г. това лице, което е притежател на диплом за “българска филология”, работи в така наречената Лаборатория за изследване на мозъка при БАН, и в нея се сдобива с научната степен “доктор на науките”. На кои науки? Филологическите? Не! Лицето Райнов е притежател на научната степен “доктор на БИОЛОГИЧЕСКИТЕ науки”!

            След краха на комунизма, някъде около 1990-1991 г., това “научно звено при БАН” – Лаборатория за изследване на мозъка, в което Райнов работи и в което става “доктор на биологическите науки”, е закрито! Защо? Нима в БАН не бива да има Лаборатория за изследване на мозъка? Решението е взето от управата на БАН! То е с мотиви: НАУЧНА БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ! В обращение в БАН е твърдението, че така наричащата се Лаборатория за изследване на мозъка при БАН, съществувала до 1989 г., всъщност не е била нищо друго, освен едно помощно звено за поддържане мумията на масовия българоубиец Георги Димитров – един напълно деградирал индивид, известен още като Гошо Тарабата, пряко виновен за смъртта на десетки хиляди убити без съд и присъда българи в комунистическите репресии след 09.09.1944 г., както и за стотиците изпратени българи в ГУЛаг, голяма част от които умират или са избити в този най-мащабен ад в модерната история на човечеството! Лично аз, авторът на тези редове, не мога да се подпиша под твърдението за функциите на “лабораторията”, но е очевидно, че решението за научната безперспективност се е базирало на някакъв специфичен факт, който и досега не е публично достояние!

            Но въпреки закриването на “научната” Лаборатория за изследване на мозъка през 1990 г., “закрито” ли е лицето Райнов? Не! Изобщо не! В началото на 1990-те г. този “доктор на биологическите науки” е “преместен”. Къде? От научно безперспективната лаборатория за изследване на мозъка в някой от институтите по биология? Не! Райнов е преместен в Института за български език при БАН! Защо там? Не е известно! Преместването става с тайно решение на управата на БАН. А дали в мотивите за решението - ако изобщо има такива, е записано нещо от рода на “поради особена научна ПЕРСПЕКТИВНОСТ на лицето Райнов”? И това не се знае!

            В годините след 2002 г., когато авторът на тези редове вече е изгонен от Института за български език при БАН, и когато лицето Райнов се сдобива с поста директор на института, институтът е кръстен на името на отявления сталинист Любомир Андрейчин. Актът на кръщаването попада в изключително грубо противоречие с Конституцията и законодателството на Република България и конкретно на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен! Не може един държавен институт, издържан от джоба на данъкоплатеца, да бъде кръщаван в една цивилизована и правова държава на името на отявлен сталинист! Относно сталиниста Андрейчин – ето част от неговата “научна концептуална база”:

“Борбата за по-висока езикова култура е първостепенна национална задача в живота на социалистическото общество. Тъкмо в условията на социа­листическото общество може да бъде най-добре схваната нуждата от такава борба [...] В труда на Й.В.Сталин “Марксизмът и въпросите на езикознанието” беше направено принципно разграничение между речникова­та и граматическата страна на езика. По този начин речниковият състав на езика беше осветлен ясно, както никога досега откъм своята роля и спе­цифика в строежа на езика [...] Даденото от Сталин теоретическо изясня­ване на речниковата страна на езика ще допринесе несъмнено и за изяснява­не на редица важни практически въпроси на езиковата култура. Сега пред езикознанието и пред методиката на езиковото обучение стои задача с огромна важност – да се открият върху основата на сталинското езико­знание пътища и средства за по-конкретна и плодоносна работа при усвоя­ването на речниковия материал.”

Този цитат на Андрейчин е от статията ми “Такова беше, и е, времето – лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда” (публикувана в сборника 10 години промяна в Източна Европа. София, 1999: Издателство “Буллекс”.).

            Но да се върнем на проблема с днешния директор на Института за български език. Това, което решително издава неговия интелектуален, ментален и морален капацитет, е видно от вече цитираната статия. Друг цитат от нея:

“В съчинението си, озаглавено “Мозък – език – съзнание” (София, 1989: БАН) Васил Райнов заявява: “Класиците на марксистката философия задълбочено и последователно са разработили въпросите [...] на човешкото съзнание” (Райнов 1989: 8-9). Първите десетина страници на произведение­то на Райнов подробно разглеждат приносите на Карл Маркс и Фридрих Енгелс – но не, примерно, в описанието на капитализма през XIX век, а в изследването на мозъка, езика и съзнанието. Освен “приносите на Маркс и Енгелс” и на техните съветски последователи, значителна част в съчине­нието заемат и определени български постижения. Оказва се, че за разби­рането на мозъчната дейност особено са допринесли Тодор Павлов и Людмила Живкова – на “съображенията” на Живкова е посветена цяла страница (от общо стотината) на цитираното съчинение на Райнов.”

При положение че лицето на един институт по езикознание при БАН е този “доктор на биологическите науки”, следва всеки да може да си направи извод какво представлява останалият научен персонал на така наречения Институт за български език при БАН!

            Разбира се, в този институт работят и отделни съвестни и добре подготвени специалисти. Те, обаче, по мое мнение, са не повече от около 10-15% от научния състав на института. Според мен толкова в проценти са и хората, които би следвало да останат на работа при една радикална кадрова промяна в него. Останалите трябва да бъдат уволнени след атестация. След внимателна експертна преценка би трябвало да се определи и броят на учените, които следва да работят в бъдещия институт на мястото на досегашния Институт за български език. А, разбира се, името “Професор Любомир Андрейчин” на този институт трябва да отпадне като незаконно и противоконституционно – по изказаните вече съображения. Би било редно и останалата част от името на института да бъде променено – защото самите изследвания в такъв институт трябва да имат по-различен характер. В БАН би следвало да има преди всичко институт по общо езикознание, като българският език трябва да бъде техен основен фокус, на базата на модерните постижения на езикознанието – които нямат нищо общо с разбиранията на огромното мнозинство работещи сега в този институт. Равнището на разбиранията на тези лица е равнището на сталинското езикознание до 50-те години на миналия век.

            Мнозинството от така наричащите се учени в този така наричащ се институт мисли, че българският език е уникален феномен. И те, и само те, учените-българисти, могат да го изследват. Защото са българи и защото институтът е в България! Този начин на мислене издава повече от невероятен профанизъм! Българският език е също толкова ценен и уникален, колкото е ценен руският, английският или циганският, и всеки друг изследван или неизследван език на планетата, включително на племената в джунглите на Африка! При положение че мнозинството така наречени учени от обсъждания институт нямат дори и бегла представа от постиженията на модерното общо езикознание (мое наблюдение), да се мисли, че Институтът за български език е уникален, защото изследва българския език, е същото, каквото би било да се мисли за един въображаем Институт за пингвинистика в Пингвинландия. В този институт изследват само и единствено уникалната птица пингвин”. А иначе не познават таксономията на видовете! И дори не признават теорията на Дарвин!

            Новият институт, който трябва да се създаде на мястото на досегашния институт за български език, би следвало по мое мнение да се нарича или “Институт за общо езикознание”, или “Институт за общо езикознание и български език”. А научният му състав не би следвало да бъде по-голям от 30-40 души! За сравнение – Германия, която е могъща икономически държава и има население 82 милиона, т.е. 12 пъти по-голямо от това на икономически свръхбедната България, си позволява да поддържа Институт за немски език с научен персонал от около сто души. По тази причина и по тази логика дори персонал от 30-40 души би бил прекалено голям за един евентуален бъдещ лингвистичен институт в БАН! Но правителството – а не досегашната управа на БАН, би следвало да определи колко точно души да работят в такъв бъдещ институт!


Тагове:   бан,   лустрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kkabakciev
Категория: Технологии
Прочетен: 636272
Постинги: 262
Коментари: 428
Гласове: 503
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930