Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2022 08:25 - Чети бре, слушай и гледай а не ми разказвай митове и легенди за цар, генерален секретар и солдат ... 1-ва част
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 2068 Коментари: 12 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                 .....

              Дойде есента на 1946 г. – филм за зверствата срещу българите в СССР
  • imageВИДЕО АРХИВ
  • 4 ЮЛИ, 2017
  • БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ВИДЕО АРХИВИ
  • 1 COMMENT
image Време за четене: 2 минути

През 1946 година СССР организира масов глад срещу българите в Бесарабия. Режисьорът Константин Чакъров е единственият, заснел филм за спомените на българите от Бесарабия за събитията там – „Дойде есента на 1946”.  Документалният филм е заснет за БНТ и е пускан едва неколкократно в ефир, вероятно за да не бъдат засегнати определени политически интереси.

                            Константин Чакъров разказва пред агенция Фокус за филма си:

„За съжаление, в България много трудно могат да се намерят документи за това време. Историците не са проявявали по ред обясними причини интерес към тези събития. Съвсем случайно ми попадна един сборник от бесарабските българи за себе си и оттам се запалих по изповедта на една героиня, която се наричаше Домникия Ганчева. Реално погледнато, тръгнах с една много смътна идея с екипа си към Молдова и Украйна за да направим филма, и беше решено просто на терен, на място – какво да се заснеме. Основното бяха спомените на възрастните хора от тогавашното време. Документи намерихме от Одеския архив понеже тогавашната секретна полиция в Съветския съюз са се интересували много сериозно. Нейните информатори, които са били в селата, са правили донесения и тези донесения успях да ги намеря, по един или друг начин. Те също залегнаха вътре като естествени доказателства в самия филм. Намериха се в архива и кадри от колективизацията, които съвсем ясно показаха съвсем различно нещо от това, което е ставало на практика, на терен по самите села. Те са такива ура-патриотарски, по принцип плакати на Сталин, как излиза от колхозите и т.н., и т.н. Като се събра целият този материал, го донесохме тук в България, и го монтирахме на филм, който се нарича „Дойде есента на 1946 година”, което заглавие взехме от спомените на Домникия Ганчева, образно казано главната героиня на филма.“

                                   Препоръчваме филмът да се гледа на празен стомах,
                                    тъй като разказва наистина съкрушаващи истории.

                 Вижте и втората и трета част от поредицата „Ябълката“ и „Дългото завръщане“


                                                                               ... 





Гласувай:
7



1. getmans1 - И много моля, въздържайте се от к...
28.11.2022 08:31
И много моля, въздържайте се от коментари без да сте изгледали видеото ... причините за тази молба е да си спестим банализмите и празното блябосване.
цитирай
2. marana69 - ...хубави материали, издирваш, гет..
28.11.2022 09:21
разбрах, шерката, е журналист...
на теб,ли се е ..метнала..) или, ти..на нея хаха..

...защото, аз съм 1 : 1 с моя Татко,
Петър.Мир на Духа му!
цитирай
3. fun1001 - 100годишната,псевдо-морска пРопадня, гладно,не се седи, нали
28.11.2022 10:31
изяде ли пенсията на мама/ и тате..

за теб, повчее, четене,и по малко..дрънакне.Чу.кунд..е)

08:19 - ...прокламатор на КомунизЪма,и ККП,иФ4о69..?

Автор: notfun Категория: Тя и той
цитирай
4. getmans1 - . . . Децата ми вече ми водят 2:1, че и ...
28.11.2022 10:37
... Децата ми вече ми водят 2:1, че и повече ... сами са си избрали живота и пак сами си вървят по него, и усещам, че са благодарни за тая си независимост, което ни прави горди с майка им а и си е родова черта ... такива сме се събрали и това сме създали.
Не пиша тук за тях и смятам, че нямат място тук, имаме си ФБ където в тесен кръг си споделяме такива неща а другата причина е повече от банална ...

Когато в момент на размекване споменах за професията и, пред ЕДИН а той я разнесе из блога, ДРУГ пък се произнесе с дълбокомъдреното „По-добре дъщеря проститутка отколкото син- журналист„. Преди това СЪЩИЯТ ЕДИН по същият начин начин постъпи с пенсията ми дори без да съм споменавал размерът и като точна сума - тогава си рекох край на личните неща в блога.


marana69 написа:
разбрах, шерката, е журналист...
на теб,ли се е ..метнала..) или, ти..на нея хаха..

...защото, аз съм 1 : 1 с моя Татко,
Петър.Мир на Духа му!

цитирай
5. getmans1 - Изроде, копирам те и те трия ...
28.11.2022 10:46
... И не, че ме обиждаш нещо а защото сереш върху паметта на хиляди

Иди на ПМ и там разнасяй опорките си щом този филм е манипулация с всичките си разкази, сълзи, документи и автори с имена...

morskipesni написа:
Поредната манипулация,
Зловредно, пропаГАДНО филмче и пасквилче на болни, изродски (атлантически) мозъчета насочено срещу братската и нерушима дружба между народите на СССР и НР България. Ходи манго от село на село, та лъже. Пристига брат му ден подир него, та маже.

цитирай
6. getmans1 - Юл, не обръщай внимание на боклука блогов просто, изгледай тая поредица от документални фими ... има защо.
28.11.2022 10:52
fun1001 написа:
100годишната,псевдо-морска пРопадня, гладно,не се седи, нали

изяде ли пенсията на мама/ и тате..

за теб, повчее, четене,и по малко..дрънакне.Чу.кунд..е)

08:19 - ...прокламатор на КомунизЪма,и ККП,иФ4о69..?

Автор: notfun Категория: Тя и той

цитирай
7. getmans1 - идиота, сиктир от тука. . . с тия л...
28.11.2022 11:17
идиота, сиктир от тука... с тия лайняни мисли.

morskipesni написа:
същити с бели конци. Че кое не скалъпиха, за мангизи, кое не фалшифицираха? Виж и "биографията на др. Огилви" от романа на Оруел- като първообраз. Индустрия за фантоми, призраци- и масирана, антируска, противна АТЛАНТИЧЕСКА пропаГАДНА.

цитирай
8. notfun - Росско Хервейката световна пропаганда / и ма@ия, е
28.11.2022 11:39
до morskipesni .../

е, ненадмината, в Световен машаб,и за последните 12 Века..
не очаквайте, от този..морски кърлеж, да знае, за Историята, повече..
да си гледа римушките и чалга фенките..у Фейсъ..)
....................

ще видя филма, и аз търся, вече,
такива, документални....
защото, от Спам и Фейк, потънахме..тук..
жалко, за хубавата платформа..
цитирай
9. vmir - Филмът не е лек за гледане, нито за коментиране,
28.11.2022 12:47
въпреки това, имаме си дежурни коментатори, които одма ще го опровергаят по елементарната причина, че те си имат отдавна подготвени отговори на всичко, което отнема от насладата им да ближат извратени или престъпни задници.

Ясно, че който целенасочено е подготвян да подменя местата на жертвите и престъпниците, няма как да не се опитва да пародира фактите, дори с цената на превръщането си в пародия на човек. А менторските поучителни пози на такива пародийни "човеци" нямат друга цел, освен да се изгаврят с обичайното чувство за деликатност, напъвайки се да го прегазят с арогантно абсурдни претенции.

С позволение на стопанина, ще си позволя леко пародиране не на трагедията на жертвите, а на арогантните претенции на пародийните "човеци", и така:
1. Жертвите във филма сами са си виновни, защото са възпитани в слугинаж към кулаците, но още по-виновни са влезлите в колхозите, защото са го направили за престиж и просперитет.
2. Освен влезли за престиж и просперитет, новите членове на колхозите са и мекотели, защото не са дезертирали от военна мобилизация, а са ходили да се трепят за родината си.
3. Истински коравите мъже не се трепят за родина, а дезертират за да стрелят срещу нея с още по-корави, готови да затрият всеки, когото им посочат за фашист.
4. Най-коравите са и най-гениални, защото като дезертират от бойната си част, избягват рисковете на войната, а като се пишат сръбски партизани, могат безопасно да лъжат, че някой е давал пари за главата им.
5. Гениалността да се пишеш српски партизан проличава най-силно от факта, че югославската армия се пише "партизанска", защото е снабдявана с всичко необходимо от САЩ и Великобритания, и ако си припишеш идеологически функции, едва ли някой ще те пита защо си си сложил пагони на политкомисар, след като нямаш нито години, нито военна квалификация, а си един лаладжия по поръчка на същите, които срещу съответните услуги ще те титуловат висш офицер във вражеската армия и ще те тургнат да я представляваш в Париж за да плюеш официално по доскорошните ви съюзници като безумен балкански субект, за да могат лизаните от теб задници да го играят гълъбчета на мира.
6. Най-голямата гениалност обаче е да бъдеш роден от гениален нагаждач, тарикат и предател, лижещ задниците на най-безскрупулните и кръвожадни типове. Защото може да си с два леви крака и леви ръце, може да си некадърен във всичко, да си напълно лишен от обективност и почтеност, без всичко това да ти пречи да претендираш за най-можещ, знаещ, и информиран от последна инстанция с всички необходими свидетели и случки.

И какво тук значат някакви си хиляди умрели от глад, след като баба ти е видяла опера и сразу разумела що е справедливост, кОлтура и напредък.
цитирай
10. vencivaleri1951 - Нямам време да гледам филма, ще го направя довечера,
28.11.2022 13:26
но обръщайки се към мен в заглавието ще кажа, че ти спамиш/меко казано/ , ако го сметнемза продължение на разговора ни.
Това за което говориш ти в момента е политика и администриране в даден период и няма нищо общо с руската, съветската армия. Самата армия има периоди в които е силно, смъртоносно репресирана от политици и администратори. И в самата Русия, СССР съответно армията винаги се е ползвала с любовта и уважението на хората-политици , полиция, милиция и служби-рядко, много рядко...
Така , че смесваш нещата.
А че има репресионен натиск срещу съветските българи в СССР в тези години е безспорно-Крим например е изчистен напълно от българската диаспора тогава, някои позиции /армия, партия, държавно управление/ стават табу за тях, има осъдени разстреляни. Предполагам, че не те интересуват репресиите срещу българските емигранти от 20те, а тези които в годините на ВСВ определено застават на страната на Германия, като съюзник на България. Това е сложен въпрос и го има навсякъде.
Например в САЩ "филтрират" американците с германски произход, като ги изселват далеч от пристанища, военни обекти и производства, уволняват ги от позиции , които са свързани със сигурността на САЩ, независимо, че от същата диаспора имаме участници в американската армия, които се бият и загиват за страната си -САЩ
Тези политики нямат нищо общо обаче с армията-те са управленско решение
цитирай
11. getmans1 - . . . Моето обръщение към теб е в пъти ...
28.11.2022 13:53
... Моето обръщение към теб е в пъти по-толерантно и коректно от това което ти си правил и продължаваш да правиш ... А за спам пък съвсем да не говорим

vencivaleri1951 написа:
но обръщайки се към мен в заглавието ще кажа, че ти спамиш/меко казано/ , ако го сметнемза продължение на разговора ни.
Това за което говориш ти в момента е политика и администриране в даден период и няма нищо общо с руската, съветската армия. Самата армия има периоди в които е силно, смъртоносно репресирана от политици и администратори. И в самата Русия, СССР съответно армията винаги се е ползвала с любовта и уважението на хората-политици , полиция, милиция и служби-рядко, много рядко...
Така , че смесваш нещата.


... ДРАЗНИТЕ ТЕ ТОВА КОЕТО ПРАВЯ НО ВИЖ СЕ ТИ, ПО - ДОЛУ КАКВИ ГИ ТВОРИШ И НАПРАВО БЕЗУМНО ПЛЕЩИШ ... НЯМАЛ СИ ВРЕМЕ ДА ВИДИШ ЗА ФИЛМА- 30 МИН. НА ИМА ТОВА СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА СЪТВОРИШ ТОЗИ ПАСКВИЛ С ПРЕДПОЛОЖЕНИЯТА - ЗАКЛЮЧЕНИЯ ... ПО СЪЩЕСТВО КЛЕВЕТИ ПО МЕН И НАЙ-ЛОШОТО ПО ПАМЕТТА НА ТЕЗИ ИЗТЕРЗАНИ ХОРА

vencivaleri1951 написа:
А че има репресионен натиск срещу съветските българи в СССР в тези години е безспорно-Крим например е изчистен напълно от българската диаспора тогава, някои позиции /армия, партия, държавно управление/ стават табу за тях, има осъдени разстреляни. Предполагам, че не те интересуват репресиите срещу българските емигранти от 20те, а тези които в годините на ВСВ определено застават на страната на Германия, като съюзник на България. Това е сложен въпрос и го има навсякъде.
Например в САЩ "филтрират" американците с германски произход, като ги изселват далеч от пристанища, военни обекти и производства, уволняват ги от позиции , които са свързани със сигурността на САЩ, независимо, че от същата диаспора имаме участници в американската армия, които се бият и загиват за страната си -САЩ
Тези политики нямат нищо общо обаче с армията-те са управленско решение


... Брей ти все едно някога на някого си отговорил по най коректен начин.
цитирай
12. getmans1 - ДО - ком.9. - vmir - Филмът не е лек за гледане, нито за коментиране, 12:47
28.11.2022 14:07
Да не е лесен но има и документи освен съдбите озлочестени наши хора ...

Сега ще пусна и втората част а довечера като изгледам третата ще я пусна утре, че и още един филм по темата ... като бонус въпреки, че още и аз не съм го гледал ... не знам какво има в него но ще го пусна ...

Както виждаш аФторитетното блябосване започна, вече ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6070530
Постинги: 2741
Коментари: 26487
Гласове: 9633
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031