Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2015 08:39 - Две съобщения в едно за гръцката криза
Автор: kkabakciev Категория: Политика   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Гръцката криза, българското малоумно отношение към нея и фундаменталните принципи на ЕС

 

Наблюдаваме тези дни "гръцката криза". Много отдавна ми прави впечатление, че повечето българи почти нищо не знаят за гърците и Гърция. Опитът им в общия случай се свежда до няколко плажа в Халкидики, без каквато и да е комуникация с местните хора. Но същевременно "имат изградено мнение", като стандартното, типичното е: "гърците са мързеливи, хитри, и дори нахални", "това се доказва от избирането на Сириза на власт и отказа им да си платят дълговете". Последните дни и седмици от развитието на кризата Нетът е пълен с хиляди изказвания на българи, в които струи ненавист към гърците и валят упреци за неплащането на задълженията. Повечето изказвания са от претендирани "десни политически позиции", характеризирането на гърците се свежда до това, че са "левичари" и "комунисти", а Сириза е платена от Кремъл (твърдения, които съвсем очевидно са далеч от действителността).

Обратната гледна точка, че виновни за натрупаните дългове не са обикновените гърци, а определени финансови и политически кръгове – и леви, и десни, както в Гърция, така и в Европа, които имат интерес от запазване на статуквото и трупане на печалби, почти не е застъпена. Учудващ е единогласният български хор от форумисти в Нета и "финансови и политически експерти", пенещ се по адрес на Гърция и гърците, и липсата му на разбиране за това, че тежкото финансово заробване на Гърция тотално противоречи на фундаменталните принципи на Европейския съюз – човешки права, включително право на достойно съществувание, конкретно и ясно вписани в основните му документи. Разбира се, голяма част от населението на България също така е лишено от тези права.

За хилядите български гъркомразци, самопровъзгласили се за "десни" и "либертарианци", защото не харесват и правилно комунизма и комунистите (но не отрониха и "гък" против него, докато той сам не падна), предлагам три четива за ограмотяване и размисъл.

Първото е подробни мнения на 100 гръцки граждани за Гърция, кризата и референдума: http://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2015/jun/30/greece-euro-referendum-100-greeks-give-their-view От тях, освен всичко друго, се вижда, че отговор "да" хич, ама хич не е сигурен.

Второто е едно социологическо проучване, което показва, че гласуващите "не" може би ще са повече: http://www.reuters.com/article/2015/07/01/us-eurozone-greece-poll-idUSKCN0PB3HQ20150701?mod=related&channelName=ousivMolt

И третото е мнение на нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, който "знае как би гласувал". И то е явно обратно на хилядите български гъркомразци, самопровъзгласили се за "десни" и "либертарианци", както и на доста български "капацитети": "A yes vote would mean depression almost without end [...] a no vote would at least open the possibility that Greece, with its strong democratic tradition, might grasp its destiny in its own hands. Greeks might gain the opportunity to shape a future that, though perhaps not as prosperous as the past, is far more hopeful than the unconscionable torture of the present. I know how I would vote." Joseph E. Stiglitz, a Nobel laureate in economics http://www.theguardian.com/business/2015/jun/29/joseph-stiglitz-how-i-would-vote-in-the-greek-referendum

Но да продължим с ограмотяването, след като видяхме мненията на 100 гръцки граждани за кризата и референдума, социологическо изследване, според което изход "не" е по-вероятен, и мнението на нобеловия лауреат по икономика професор Стиглиц (който би гласувал с "не" за по-доброто бъдеще на Гърция).

Да сравним гръцкото положение с българското. В момента то е в общи линии ЕДНАКВО, като дори може би гръцкото е по-незавидно. И в двете държави са налице: изключителна бедност на големи кръгове от населението, лична несигурност и всекидневен стрес (самоубийства, депресии) дори на хората и семействата над чертата за бедност, изключително корумпирани и нагли политици, изключително драстично корумпирана съдебна система, а оттам масово беззаконие във всички сектори на икономиката и живота, и масово чувство на безнаказаност у безбройните закононарушители и престъпници, масова шуробаджанащина и практики quid pro quo ("аз на тебе, ти на мене"), масово избягване на данъци и други социални задължения. При подобни обстоятелства нормална държава не може да има!

И какво прави Европейският съюз, който ПРЕКРАСНО ЗНАЕ ВСИЧКО ТОВА, което се случва в две страни членки? НЕ ПРАВИ АБСОЛЮТНО НИЩО! Нещо повече, в случая с Гърция чрез лостовете на силните държави, банки и финансови институции той постепенно я заробва вече пет години, докато България и умилкващия се около него пожарникар потупва по гърба, тъй като слушка и не дължи много пари! Но това не прави положението на българите по-добро!

Ето защо тази неделя в Гърция се очертава като решителен ден за бъдещето на ЕС. И той може да се окаже черен, но може и да даде надежди. И надежди ще даде, ако отговорът на гърците е "не". Аз не бих се учудил да е "не". Ако, обратно, е "да", това ще е победа за финансовото робовладелство и на статуквото, при което Гърция и България ще продължат да тънат в драстична корупция, беззаконие и мизерия (а има и други държави с проблеми). В същото време Европейският съюз ще продължи да наблюдава ехидно и да поддържа неотклонно интереса си да има държави, които да сочи с пръст.

Така обаче не става! Нужна е ПРОМЯНА!

 

За "вината на гърците" за кризата

 

Като продължение на вчерашното ми съобщение във връзка с гръцката криза сега искам да попитам (и да кажа) следното:
1. Възможно ли е на цяла една нация да се приписва вина за това, че една шепа индивиди от финансовите среди в Западна Европа са играли подмолни игри, прикривали са информация, не са провеждали необходимия контрол над банките в Гърция, а след това със съучастието на гърци са натресли на Гърция, на гърците, а оттам на практика също и на европейските граждани изобщо, заеми, за които прекрасно са знаели, че са неизплатими?
2. Възможно ли е да се приписва "вина на гърците" за това, че гръцки и европейски политици са вземали неправилни, вредни и пагубни решения, а след това същите тези политици са отказвали да съобщят истината около тези решения на гласоподавателите (гръцки и европейски)?
3. Възможно ли е да се приписва "вина на гърците" за това, че са, както масово се твърди в Европа и България, ИЗЯЛИ И ИЗПИЛИ парите? КАК ТОЧНО Е СТАНАЛО ИЗЯЖДАНЕТО И ИЗПИВАНЕТО? Давали са им били пари в повече? И, ако това изобщо е вярно, защо са им били давани? И какво, в тази ситуация един гръцки служител или работник - без значение дали в държавния или частния сектор, трябва да бъде държан виновен за това, че му е била давана "заплата в повече"? Ахааа, така ли? И какво? Всъщност той е трябвало да прецени, че му се дават пари в повече, след което е трябвало НЕ да ИЗЯЖДА И ИЗПИВА тези пари в повече, ами да ги връща на държавата или на международните финансови институции? Така ли? Или може би дори всеки държавен гръцки служител е трябвало освен това да преценява дали пък неговият пост не е излишен?!? И ако е преценял, че е излишен, е трябвало да се самосъкрати? Така ли?
4. А може ли изобщо да се приписва "мързел" на "гърците"? Защото обикновените наблюдения сочат, че, например, гърците в туризма са много по-трудолюбиви, точни, любезни и гостроприемни от българите в този сектор!
5. Понеже "вина" и "мързел" се приписват на гърците изобщо, излиза, че "вина" и "мързел" трябва да се приписват и на гръцките пенсионери! Получавали, значи, пари в повече виновниците му с виновници византийски пенсионерски, и, вместо да връщат излишъка на банките и почтените международни финансови институции, го ИЗЯЖДАЛИ и ИЗПИВАЛИ или го давали на роднини!? Така ли, бе, алоу, дами и господа български и европейски?
А накрая, ВСЪЩНОСТ НЕ Е ЛИ НАЛИЦЕ една ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРАНДИОЗНА ПО МАЩАБИТЕ СИ ИЗМАМА, ОСЪЩЕСТВЕНА ОТ ГРЪЦКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ФИНАНСОВИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТИТУЦИИ И КРЪГОВЕ? Измама на тези, които при всяко положение сега и тепърва ще трябва да понесат финансовото бреме: гръцките, германските, френските, британските и другите европейски данъкоплатци?



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kkabakciev
Категория: Технологии
Прочетен: 633258
Постинги: 262
Коментари: 428
Гласове: 503
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031