Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2023 16:34 - Как алкохолът уврежда организма
Автор: antoninus Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4627 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2023 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Защо дори умерената алкохолна консумация вреди на тялото и психиката.

Алкохолът е отровно за клетките химическо съединение, което заради това използваме за дезинфекция. Когато пием алкохол, той бързо навлиза в кръвта и се разпространява до всички органи на тялото. Затова спиртните напитки имат отрицателен ефект върху всяка част на организма ни, а не само върху мозъка. Тъй като алкохолът според тялото ни е отрова, то се опитва веднага да го разгради. Способността на черния дроб да разгражда алкохола обаче е ограничена (особено при жени), защото кръвта го разпространява навсякъде из тялото и е необходимо време цялата кръв да мине през черния дроб. Резултатът е, че дори да поемем малко алкохол, част от него ще остане в кръвта известно време и ще навреди на тялото ни. Ето защо алкохолът е рисков фактор, т.е. увеличава вероятността за появата на огромен брой заболявания. С други думи хората, които не пият спиртни напитки, са по-здрави, по-дълголетни и като цяло по-удовлетворени от живота.

Какво причинява алкохолът на тялото
Мозък и нервна система. Алкохолът потиска функционирането на мозъка и нервната система. Предизвиква умиране на мозъчни клетки и свиване на мозъка, тремор, деменция, уврежда нервните влакна.
Сърдечно-съдова система. Увеличава триглицеридите (вид мазнини) в кръвта и увеличава риска от атеросклероза. Води до високо кръвно налягане. Уврежда сърдечния мускул (и изобщо мускулите) и е рисков фактор за инфаркт на сърцето.
Черен дроб. Алкохолът предизвиква възпаление и натрупване на мазнини в на черния дроб, цироза и евентуално смърт. Увеличен е рискът от поява на нелечимия рак на черния дроб.
Стомах. Спиртът стимулира стомаха да отделя киселина. Затова причинява гастрит и евентуално стомашно кръвотечение.
Ендокринна система. Алкохолът повлиява действието на хормоните в тялото. Предизвиква например загуба на сексуално желание и еректилна дисфункция при мъжете и хормонални проблеми при жените. Разстройва контрола на кръвната захар и затова предизвиква затлъстяване и евентуално поява на диабет.
Кръв. Алкохолът в кръвта убива червените кръвни клетки и води до анемия, лишавайки тялото от кислород. Допълнително е потисната способността на костния мозък да произвежда кръвни клетки (всички видове), което отслабва имунната система и способността на организма да се бори с инфекциите.
Рак. Спиртната консумация се свързва с рак на устната кухина, хранопровода, червата и множество други. Увеличава около два пъти риска от поява на рак на гърдата при жени.
Още какво. Алкохолът още води до панкреатит, дехидратация, поява на акне (изсушава кожата), отслабена имунна защита и др.

Влиянието на алкохола върху психиката включва
- Депресия - Безпокойство - Прогресивна загуба на интелектуални способности - Социална изолация - Семейно и друго насилие; развод - Алкохолът е основна причина за смъртност при автомобилни катастрофи - Инфекция с полово преносими болести, заради намалената способност да се взимат правилни решения - Увеличен риск от самоубийство

Защо няма безопасно количество алкохол Здравните власти по целия свят имат препоръки за допустимо количество спиртни напитки за дневна консумация. В Австралия например препоръката е до 30 мл концентрат (40% алк), 100 мл вино (13.5% алк) и около 300 мл бира (5% алк) на ден. Проблемът е, че дори тези количества не са наистина безопасни за ежедневна употреба. Защо? Причината е, че алкохолът се намира в кръвта, а се премахва от тялото предимно в черния дроб. Докато цялата кръв премине през този орган и се изчисти от алкохола, минава доста време, през което време организмът е увреждан. Това се повтаря всеки ден. Този на пръв поглед незабележим ефект се натрупва и затова с времето се оказва, че хората, които ежедневно консумират алкохол, живеят по-кратко, имат значително повече и по-тежки здравословни проблеми и по-ниско качество на живот като цяло.

Изт. https://www.bgmedic.com/vreda-alkohol



Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Всички тия вреди от алкохола
28.01.2023 18:05
Всички тия вреди от алкохола, се проявяват НЕРАВНОМЕРНО у хората, ВЕРОЯТНОСТНО, затова се случва пиещ човек да е с по-добро здраве от непиещ, което е ФАЛШИВ аргумент за пиячите. Фалшив, но аргумент, и те си пият, още повече, че алкохолът води и до ЗАВИСИМОСТ!!!
цитирай
2. zarenkow - Пропуснал си
28.01.2023 20:57
вредното въздействие върху микробиома. Рефлектира върху целият организъм.
цитирай
3. antoninus - Антон
13.02.2023 20:28
zarenkow написа:
вредното въздействие върху микробиома. Рефлектира върху целият организъм.


Статията е от https://www.bgmedic/vreda-alkohol , не е моя.
цитирай
4. antoninus - Антон
13.02.2023 20:53
krumbelosvet написа:
Всички тия вреди от алкохола, се проявяват НЕРАВНОМЕРНО у хората, ВЕРОЯТНОСТНО, затова се случва пиещ човек да е с по-добро здраве от непиещ, което е ФАЛШИВ аргумент за пиячите. Фалшив, но аргумент, и те си пият, още повече, че алкохолът води и до ЗАВИСИМОСТ!!!


При повечето хора минусите се появяват рано или късно. Някои имат по-добро наследствено здраве, но ако не пиеха вероятно щяха да имат още по-дълъг живот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796569
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031