Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2018 23:51 - ТУ - Пловдив отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката с научна конференция и открит летателен ден
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1200 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С конференция и открит летателен ден студенти и преподаватели от специалността "Авиационна техника и технологии" на пловдивския филиал на Техническия университет отбелязват Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април. Тази година проявите са посветени на безпилотната авиация, тъй като се навършва половин век от създаването й.

image Безпилотни летателни апарати показва българска фирма на изложбата „Хемус 2012“ в Международен панаир Пловдив, снимка GustoNews


В рамките на конференцията се представят 28 научни доклада, посветени на безпилотните летателни апарати. Ръководителят на катедра "Транспортна и авиационна техника и технологии" проф. д-р Добрин Сеизински похвали студентите участници във форума, които показват много добри знания в сложни области на науката като аеродинамика, проектиране на летателни апарати, навигация.

Проф. д-р ДОБРИН СЕИЗИНСКИ: Днес почти няма област в цивилния живот, в която да не се използват безпилотни летателни апарати. В Япония и Франция например са внедрени в селското стопанство.

Дронове, подарени от САЩ, са използвани за оглед на щетите при наводнението в Мездра преди няколко години, припомни съветникът на президента Румен Радев по сигурност и отбрана полковник от резерва Илия Милушев.

Полк. ИЛИЯ МИЛУШЕВ, о.р.: Трябва повече да използваме безпилотните летателни апарати, защото виждаме колко широко се употребяват при военните конфликти.

Научната конференция се организира от вуза, съвместно с командването на българските ВВС и с фондация "Български ВВС". 

Бриг. ген. СПАС СПАСОВ, о.р.: Нашата идея е да популяризираме авиацията като цяло, и безпилотните апарати в частност, сред младите хора. Легендарният конструктор Асен Йорданов има своя наследник в лицето на Александър Мироносян, който вече е проектирал 4-5 самолета.

За масовата експлоатация на безпилотните апарати вече са написани правила, след застрашаването от дрон на Ангела Меркел на предизборен митинг и на участник в международно състезание по бягане. През февруари т.г. пък е регистрирана и първата колизия между дрон и пилотиран хеликоптер в САЩ. Да се надяваме, че на открития летателен ден на площадка "Марица" утре няма да има подобни случаи. Там се очаква, при хубаво време, разбира се, в демонстрациите да участват 15 до 20 частни двуместни и четириместни витлови самолета.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025201
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930