Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2020 17:40 - Как изглеждаха скитите?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1972 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Информацията за появата на скитите в древните източници е много противоречива. Херодот пише: „Обикновено те са красиви и високи; косата им е светлокафява. Погледът им е по-скара войнствен, отколкото свиреп “. Но Хипократ, който е бил негов съвременник (и двамата са живели през V в. пр. н. е.), дава друга информация: „Скитите се отличават с плътно, месесто, несегментирано, сурово и немускулно тяло; коремът им в долната част се отличава с изключително изобилие от влага ... Поради затлъстяването и липсата на растителност по тялото те си приличат - мъжете изглеждат като мъже, а жените изглеждат като жени. Цялото скитско племе е рижо “.   image





  Изображение на скит на гръцка чиния от 6 век. Преди новата ера. Възможно е несъответствията в описанията на скитския вид да се дължат на факта, че са се имали предвид различни племена от номади. Херодот например казва, че „племената на авхати, катяри, траспийци и паралати заедно се наричат ​​сколоти, тоест царски. Гърците ги наричат ​​скити “. Съвременните историци смятат, че под „скити“ древните гърци са разбирали цяла общност от народи. В една от статиите за антропогенезата на номадските племена е написано: „Генетично скитите са имали различен произход, състоящ се от скотовъдци от късната бронзова епоха, европейски земеделци и ловци-събирачи на юг от Сибир“.     Кадър от филма "Скиф", 2018г Скитът е по-скоро обобщен образ на номад на Черноморската степ, отколкото на специфичен антропологичен тип. Като цяло цялата скитска общност традиционно се разделя на западни скити и източни (т. нар. саки). Генетично проучване на останките от скитските могилни могили показа следното:   Установено е, че западните скити имат генетични компоненти, характерни за европейските фермери. Не са открити гени от вътрешна Азия. Саките от Вътрешна Азия (централната част на Голямата степ) имат генетични компоненти на ловци-събирачи в южната част на Сибир. Саките на Тян шан имат генетични черти, които ги правят свързани с номадите на иранските планини.






  Декориране на кон от погребението на цар на саките. Модерно обновяване. Тези данни бяха представени в статия, публикувана на 9 май 2018 г. в списание Nature. Статията е резултат от работата на 49 учени от 14 държави, водени от двама датски генетици. Това проучване показа, че културно сходните скити представляват няколко групи жители на Евразийската степ с различен генетичен произход. По-специално, саки от тагарската култура (живели в Сибир), саки от централната степ и сакси на Тян шан се появиха поради смесването на група номадски пасторали от късната бронзова епоха с ловци-събирачи от Вътрешна Азия. А западните (в изследването ги наричат ​​„унгарски“) скити произхождат от европейските земеделски племена. image   Скитско изображение на конник. Златна гривна IV век. Преди новата ера. От това можем да заключим, че западните скити не са се различавали по външен вид от другите народи от Източна Европа. Дори мъжки прически и бради, съдейки по цифрите на скитската златна гривна, са доста от европейски тип. Известният скулптор М. Герасимов реконструира лицето на скитски владетел, живял през II век пр.н.е. по черепа преди новата ера. и починал на 45-годишна възраст. Предполага се, че този владетел е бил цар Скилур, който се споменава от Плутарх и Страбон, но няма потвърждение за това. Съдейки по тази реконструкция, този скит също имаше напълно европейски облик.  
image




  Глава на скитски владетел, реконструкция от М. Герасимов. Що се отнася до скитското облекло, то е описано и от древни автори, освен това то може да бъде реконструирано както от изображения, така и от находки в скитските могили. Мъжете носеха кафтани, изработени от кожа, с козина отвътре. Те обикновено носеха кожени панталони, прибрани в ниски ботуши на краката. Жените - воини, от които сред скитите имаше много, носеха едни и същи дрехи, а домакините - дълга рокля, към която се добавяше нос на празници.     Реконструкция на дрехите на благородна скитска дама. Скитите обичали да украсяват дрехите си с ярки бродерии, апликации и златни орнаменти. Над кафтаните скитското благородство носеше широки колани с метални плочи. Жените от заможни семейства също украсявали дрехите си със златни чинии. В нормални времена на главата се носеше проста филцова шапка, която преди битката беше сменена с метална шапка, която служи като шлем.   Булат Мамлиев



Гласувай:
6



1. radostinalassa - Скитите
11.08.2020 18:04
Статията е резултат от работата на 49 учени от 14 държави, водени от двама датски генетици. Това проучване показа, че културно сходните скити представляват няколко групи жители на Евразийската степ с различен генетичен произход.
цитирай
2. barin - Трудно е да се каже, Радостина. С...
12.08.2020 13:24
Трудно е да се каже, Радостина. Сведенията, които съм чел, както и ти даваш са противоречиви. Помня, че до преди 20-30г. не беше изяснено дали са отделен народ или е сборно название, както хуните.
Поздрави!
цитирай
3. dobrodan - Гърците наричат "скити" всички тюркоезични племена в "Скития".
12.08.2020 17:21
Доказано! Специално за гърците: абе тоя ваш Олимп кой, душици златни, го нарече така? Да ви кажа ли :)?
цитирай
4. radostinalassa - Не си по темата
12.08.2020 17:32
Учените казват, че има 3 групи скити и това ме устройва.
цитирай
5. dobrodan - Не съм по темата, ама цял постинг го затри, без да ти мигне окото, нали:):):)?
12.08.2020 21:09
Заради един само мой коментар :):):).
Няма спасение, госпожо Радостино. Очаквайте скоро :) по кината и във вашия дом :)!
цитирай
6. radostinalassa - 5. dobrodan
13.08.2020 15:13
За аланите ли? Не можах да го намеря. Пиши по актуалните теми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13133060
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години